Här svarar vi på frågan ”Hur ska vi få vår tvååring att sluta skrika och slåss?”

funkapsykologi_pojkesol_stor

På sajten vimedbarn.se untitledsvarar vi på frågor kring föräldraskap, barn och relationer. Några av våra svar hittar du här.

FRÅGA:

Hej! Jag har en son på 2 år och en liten flicka på 5 månader, min son har börjat skrika ganska mycket och när vi säger åt honom så kan han ibland skrika tillbaka eller slå oss. Han kastar saker också ibland och min fråga är hur vi ska göra för att få honom att sluta? Hur säger man till ett litet barn som inte kan prata än.

/ Elin

 

SVAR:

Hej Elin och tack för din fråga,

Ett första steg är att försöka kartlägga i vilka situationer beteendet uppstår: är det t ex när han blir frustrerad över något han inte klarar, är det då han är trött eller hungrig, i situationer som innebär stress, eller när lillasyster får mycket uppmärksamhet? När ni har identifierat dessa ”risksituationer” handlar det om att försöka ändra förutsättningarna för att försöka förhindra att situationen uppstår och/eller hjälpa honom att hantera situationen. Det skulle tex kunna handla om att se till att det inte går för lång tid mellan måltider, undvika stress i den mån det går, tänka på att bekräfta honom lite extra. Små barn som inte har utvecklat språket använder kroppen och är direkta och omedelbara i sina känslouttryck. Som vuxen kan man validera barnet genom att spegla barnets känslor ”Jag förstår att du är arg nu. Kom så hjälps vi åt att sätta på tröjan”. Försök att vara lugn och tydlig, använd inte för många ord. Distrahera med humor eller annat som kan fånga hans uppmärksamhet om det är svårt att bryta. Undvik att ”skälla” det är inte hjälpsamt utan kan snarare trigga igång beteendet ännu mer. Om han slåss, ta bort honom lugnt men bestämt och försök avleda med något annat. Uppmuntra och beröm när han gör positiva saker. För många barn blir det lättare när de utvecklar sitt språk och kan förklara och sätta ord på sina känslor. Om problemen förvärras är det bra att höra med BVC om vart ni kan söka er vidare för hjälp.