Här svarar vi på frågan ”Hur tidigt kan man utreda ADHD?”

På sajten vimedbarn.se untitledsvarar vi på frågor kring föräldraskap, barn och relationer. Några av våra svar hittar du här.

FRÅGA:

Hej! Hur tidigt kan man sätta en diagnos på ett litet barn, t.ex adhd?

Jag har en tvååring hemma som är galen! På förskolan får dom hitta strategier för att klara av honom. Han är överallt hela tiden. Ibland blir han så speedad att det inte går att få någon riktig kontakt med honom och han kan inte fokusera på något. Han är inte sen i utvecklingen utan snarare alldeles för snabb!

/ Emilia

 

SVAR:

Hej Emilia,

Det låter som att du har en överaktiv son som har svårt att filtrera intryck från omgivningen och reagerar utan bromssträcka. Samtidigt är det inte alls ovanligt att barn i hans ålder inte sitter still och kan upplevas som ”duracellkaniner”. Tittar man på kriterierna för t ex diagnosen ADHD som du själv tar upp så passar många av dessa just in på ”vanliga” barn i 2-5-årsåldern. För att en sådan diagnos ska ställas behöver man dock uppleva ett starkt lidande eller att barnet i alls fungerar i sin miljö, och det är sällan fallet med så små barn. Oavsett diagnos eller inte behöver man arbeta förebyggande, fundera över vilka situationer som är extra svåra och vidta åtgärder i förväg för att barnet ska kunna lyckas, och omgivningen inte hamna i att reagera på dåliga beteenden. Annars finns det risk för att barnets självbild skadas och det blir nästan självuppfyllande för barnet att uppföra sig illa då andra ändå förväntar sig det. Skulle du uppleva att din sons problematik förvärras eller är svår att hantera kan du vända dig till BVC så hjälper de dig med vägledning om hur man går vidare med en ev ADHD-utredning. De görs sällan före 3 års ålder och oftast under sena förskole- eller under skolåldern.